Ben

Copyright © All Rights Reserved

 

Knäböj

 

Knäböj är en basövning och ska finnas med i träningsprogrammet varje vecka. Knäböj går att göra med kroppsvikten, hantlar eller skivstång.

 

Knäböj aktiverar flera av kroppens största muskler; baksida- och framsida lår, rumpan, ländrygg, höftböjarna och hela magmuskulaturen.

 

TRX Pistol squat

 

Pistols eller enbensböj är en tuff variant av böj där du använder kroppen som träningsredskap. Pistols ställer stora krav på både styrka och balans.

 

I övningen arbetar man med ett ben i taget och med stöd av TRX banden blir det enklare att gemomföra övningen.

 

 

Marklyft / Raka marklyft

 

Marklyft är en komplex men mycket funktionell övning som på ett korrekt och starkt sätt lär dig att lyfta, vilket är något du även kommer att ha stor nytta av i din vardag.

 

Övningen jobbar med nästan hela kroppen så som ryggmusklerna, framsida lår, rumpan, baksida lår och kappmuskeln.

 

 

Overhead lunges

 

Overhead lunges är en variant på utfall som ställer lite högre krav på stabilitet än vanliga utfall. I en OHL arbetar man med hela kroppen.

 

Övningen aktiverar nederdelen av kroppen samt coren och axlarna.

 

 

Goblet Squat

 

Två bra drillar/övningar för att få in känslan av hur en korrekt knäböj ska utföras är wall squat, det vill säga knäböj mot en vägg där du ”tvingas” vara upprätt med överkroppen, och Goblet squat där du med hjälp av en motvikten kan sitta mer upprätt utan att falla framåt.

 

 

Stop Squat

 

En riktigt bra variant för att öva upp styrkan i knäböjet är att stoppa i bottenläget i ca 3-5 sekunder och sedan explosivt trycka upp igen.

 

Ett stoppböj ställer högre krav på utövaren och det krävs mer styrka för att kunna stoppa i bottenläget och sedan trycka upp igen.